Viikon VALO #18

Ubuntu 11.04

Ubuntu on helppokäyttöinen ja vapaa Linux-käyttöjärjestelmä. Myös suomen kielellä.

 Käyttöjärjestelmä on nimetty eteläafrikkalaisen Ubuntu-ideologian mukaan. Sana on bantukieltä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä "inhimillisyyttä toisia kohtaan". Käyttöjärjestelmänä Ubuntu pohjautuu Debian GNU/Linux -järjestelmään (esitelty myös Viikon VALOna), jonka varastoista suuri osa ohjelmapaketeista on peräisin. Ubuntun kehittämisen taustalla ovat eteläafrikkalaisen Mark Shuttleworthin perustama yhtiö Canonical Ltd. sekä vapaaehtoisten muodostama yhteisö. Ubuntun luvataan olevan vapaa nyt ja tulevaisuudessa.

Asennus-CD:ltä vasta asennettu Ubuntu-järjestelmä on heti valmis käytettäväksi. Asennus-CD on myös Live-CD, eli käynnistämällä kone CD:ltä Ubuntua voi kokeilla asentamatta mitään. Ohjelmien joukosta löytyy muun muassa LibreOffice-toimisto-ohjelmapaketti (vanhemmissa Ubuntuissa OpenOffice.org-nimisenä), Firefox 4 -selain, ohjelmat musiikin kuunteluun, videoiden katseluun, valokuva-albumien ylläpitoon sekä yhteydenpitoon verkossa. Valmiiksi asennettujen ohjelmien lisäksi Ubuntussa on lukematon määrä erilaisia ohjelmia asennettavissa vain muutaman hiirenklikkauksen päässä. Kuten muissakin Linux-jakeluissa, Ubuntuun asennettavia ohjelmia ei tyypillisesti etsitä verkkosivuilta ympäri Internetiä vaan ne ovat valmiiksi tarjolla asennettaviksi Ubuntun ohjelmavaraston kautta. Ubuntun paketinhallintatyökalu pitää yllä tietokantaa tarjolla olevista ohjelmistoista ja sillä on helppo etsiä tarvittavaa ohjelmaa. Kun ohjelma on löytynyt, se voidaan asentaa parilla hiiren näpäytyksellä. Ohjelmien poistaminen onnistuu samalla tavoin.

Ubuntusta julkaistaan uusi versio noin kuuden kuukauden välein. Suurimpaan osaan julkaisuista annetaan tukea mm. tietoturvapäivitysten muodossa 18 kuukautta. Noin kahden vuoden välein julkaistavia pitkäaikaistuettuja LTS-versioita (long term support) tuetaan työpöytäkäytössä kolme ja palvelimissa viisi vuotta. Ubuntun tuorein versio on 11.04, lempinimeltään Natty Narwhal (siisti sarvivalas tai tyylikäs sarvivalas). Viimeisin LTS-versio on 10.04 Lucid Lynx (selvänäköinen ilves). Ubuntu-julkaisujen versionumero koostuu julkaisuvuoden ja -kuukauden numeroista. Lempinimet taas ovat adjektiivilla kuvailtuja eläimiä, jotka etenevät aakkosjärjestyksessä julkaisusta seuraavaan.

Natty Narwhal

Huhtikuussa 2011 julkaistu Ubuntu 11.04 Natty Narwhal sisältää muun muassa seuraavia ominaisuuksia:

  • Uusi Unity-käyttöliittymä, joka on suunniteltu toimimaan työpöytäkoneiden ja kannettavien isolta näytöltä, mutta myös miniläppärien pienemmiltä näytöiltä.
    Ubuntun perinteinen Gnome on myös vaihtoehtoisesti käytettävissä valitsemalla käyttöliittymä sisäänkirjautumisruudussa.
  • LibreOffice 3.3.2 -toimisto-ohjelmisto
    LibreOffice on käytännössä aiemmin OpenOffice.org-nimellä tunnettu toimistopaketti, mutta nyt uudella nimellä. LibreOffice-projekti on luonteeltaan aiempaa yhteisöllisempi.
  • Firefox 4.0-selain
  • Shotwell 0.9.1 - ohjelma digitaalisten valokuvien järjestelyyn ja katseluun
  • Evolution 2.32.2 - sähköpostiohjelma
  • Banshee 2.0 - musiikinsoitto-ohjelma, joka sisältää muun muassa integraation Amazonin musiikkikauppaan.
  • Ubuntu One -palvelu, joka helpottaa tiedostojen varmuuskopiointia ja synkronointia useamman koneen välillä.

Rinnakkaisversiot

Ubuntusta on olemassa useita erilaisiin käyttöihin ja erilaisille käyttäjille suunnattuja rinnakkaisversioita. Ne käyttävät taustalla samaa perusjärjestelmää ja ohjelmapakettien varastoa, mutta erona on asennuslevyltä oletuksena asentuvien ohjelmien kokoelma. Osassa on käytössä jokin vaihtoehtoisista käyttöliittymistä, osassa taas asennetaan kokoelma johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivia ohjelmia. Kaikki ohjelmat on mahdollista asentaa myös muihin rinnakkaisversioihin joko yksittäin tai kokonaisuuksina. Yhden rinnakkaisversion ohjelmakokonaisuuden asentaminen toiseen tapahtuu helposti asentamalla yksi ohjelmapaketti. Esimerkiksi Lubuntun sisältämien ohjelmien asentaminen onnistuu asentamalla paketti nimeltä lubuntu-desktop. Erilaisia käyttöliittymiä käyttävät ohjelmat toimivat myös ristiin versioiden välillä.

Kubuntu

Kubuntu-versiossa käyttöliittymänä on KDE-työpöytä. KDE-työpöydän ulkoasu ja käyttökokemus poikkeavat jonkin verran Ubuntun oletuksena asentuvasta käyttöympäristöstä. Kokonaisuuden mukana asentuu joukko ohjelmia, jotka vastaavat toiminnallisuudeltaan tavallisen Ubuntun kokoelmaa, mutta sopivat ulkoasultaan ja toiminnaltaan paremmin valittuun työpöytäympäristöön.

Muutamia uusia ominaisuuksia Kubuntu 11.04:ssä:

  • KDE 4.6.2
  • Tiedostojen jako Samballa entistä helpommin
  • Tuki OwnCloud -pilvipalvelulle, jolla tiedostoja voi synkronoida verkkoon joko omalle tai muualta palveluna hankitulle palvelimelle.

Xubuntu

Xubuntu käyttää XFCE-työpöytää, joka on suunniteltu kevyemmäksi käyttöliittymäksi. Xubuntu 11.04:ssä on käytössä uusi Xfce 4.8 -versio.

Lubuntu

Lubuntu on toinen kevyellä käyttöliittymällä varustettu Ubuntun rinnakkaisversio. Lubuntu käyttää LXDE-työpöytää.

Ubuntu Studio

Ubuntu Studio on suunniteltu luovaan työhön. Se sisältää parhaat vapaat työkalut äänen, kuvan ja videon käsittelyyn.

Mythbuntu

Mythbuntun avulla voi rakentaa itse oman verkkotietoisen kotiteatterijärjestelmän, joka toimii hyvin yhteen kodin muiden laitteiden kanssa.

Edubuntu

Edubuntun mukana asentuva ohjelmakokonaisuus on koostettu opetustyötä silmälläpitäen. Edubuntuun on kerätty suuri joukko koulutyössä hyödyllisiä ohjelmistoja.

Edubuntua voi kokeilla myös selaimen kautta.

Uusia ohjelmia Edubuntu 11.04:ssä:

Näiden lisäksi tarjolla on myös muita rinnakkaisversioita. Joukossa on esimerkiksi erilaisia lokalisoituja versioita, joilla Ubuntu asentuu suoraan halutulla kielellä ja halutuilla paikallisasetuksilla, esimerkiksi suomeksi. Toinen esimerkki muunlaisista rinnakkaisversioista on sokeille ja heikkonäköisille suunnattu Vinux.

Kotisivu
http://www.ubuntu.com/ (Ubuntu Suomi)
Lisenssi
Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä
Asennus
Asennus-cd:n levykuvan voi ladata joko suoraan Ubuntun kotisivuilta taikka Ubuntu Suomen lataussivulta. Sivuilla opastetaan lataamaan laitteeseen parhaiten sopiva versio. Ladattu levykuvatiedosto poltetaan cd-levylle tai kirjoitetaan USB-muistitikulle, jolta käyttöjärjestelmän asennus voidaan aloittaa.
Käyttöohjeet ja opastus
* Mitä uutta Ubuntussa?
* Viisi tärkeintä asiaa uudelle Ubuntun käyttäjälle
* Ubuntu tutuksi-wikikirja
* Ubuntu Suomen keskustelualueet
* Linux.fi-wiki, josta löytyy ohjeita ja opasteita moneen Linux-aiheiseen asiaan.
* Ubuntu Suomen ohjesivu
Muuta materiaalia
Nelson Mandela kertoo, mistä ubuntussa on kyse.

Teksti: pesasa
kuvakaappaukset: pesasa