Viikon VALO #248

Power Ampache

Power Ampache on musiikkia verkon yli Ampache-palvelimelta soittava Android-sovellus.

Musiikin soittamisessa on viime vuosina tapahtunut voimakas siirtymä ostetuista cd-levyistä ja omalla laitteella olevista musiikkitiedostoista verkon suoratoistopalveluiden, kuten Spotifyn käyttöön. Kun mobiililaitteiden verkkoyhteyksistä on tullut nopeampia ja luotettavampia, eivät käyttäjät vaivaudu enää kopioimaan haluamaansa musiikkia mobililaitteelleen vaan kuuntelevat musiikin usein suoraan verkosta. Musiikkitiedostoja ei tarvitse myöskään synkronoida useamman laitteen välillä.

Toisinaan on kuitenkin syitä, joiden takia itselle ostetut ja omalle laitteelle ladatut musiikkitiedostot ovat parempi vaihtoehto. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi jo olemassa oleva oma musiikkikirjasto tai epäluottamus suoratoistopalveluita kohtaan. Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla musiikin suoratoistaminen omalta palvelimelta. Näin kuunneltava materiaali on omassa hallinnassa, vältytään kenties paljonkin aikaa ja tilaa vievän kirjaston kopioinnilta laitteelle sekä synkronoinnilta kenties useammankin laitteen välillä.

Power Ampache on Android-laitteille asennettava soitto-ohjelma, jolla musiikkia voidaan suoratoista avoimen lähdekoodin Ampache-palvelimelta tai muulta sen kanssa yhteensopivalta palvelimelta. Esimerkiksi [Nextcloud]-pilvipalvelun "Musiikki"-lisäosa on tällainen Ampache-yhteensopiva palvelin.

Ohjelmalla kirjaudutaan haluttuun Ampache-palveluun, jonka jälkeen sen käyttöliittymässä näkyvät palvelussa tarjolla olevat kappaleet niiden metatietojen mukaan artistien, albumien sekä soittolistojen mukaan järjestettyinä. Power Ampache käyttää artistien ja albumien kuvituksina joko palvelimelta saatuja kuvia taikka niiden puuttuessa verkosta löytyviä.

Suoratoisto vaatii toki laitteelle hyvän ja riittävän nopean data-yhteyden, eikä se välttämättä ole toimiva vaihtoehto verkkojen katveessa, kuten kellarissa, korvessa taikka merellä. Ohjelmassa on kuitenkin myös mahdollisuus ladata valitsemiaan ääniraitoja laitteelle off-line-kuuntelua varten.

Mikään ei myöskään pakota käyttämään ohjelmaa vain musiikin kuunteluun vaan yhtä hyvin sillä onnistuu esimerkiksi palvelimelle ladattujen podcastien taikka äänikirjojen kuuntelu.

Kotisivu
https://https://gitlab.com/antoniotari/reactive-ampache//
Lisenssi
GNU GPLv3.0 tai myöhempi
Toimii seuraavilla alustoilla
Android
Asennus
Löytyy sekä F-Droid-palvelusta että Googlen Play-kaupasta.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa