Viikon VALO #144

Razor-qt

Razor-qt on kevyt ja nopea Qt-pohjainen työpöytäympäristö Linux- ja Unix-käyttöjärjestelmille.

 Razor-qt on suhteellisen nuori projekti, jonka tavoitteena on toteuttaa Qt-kirjastojen varaan rakennettu työpöytäympäristö, joka on samanaikaisesti yksinkertainen, nopea ja intuitiivinen käyttää. Razor-qt-projekti sisältää jo paneelin, työpöydän, sovelluskäynnistimen, järjestelmäilmoitukset, asetuskeskuksen sekä istunnonhallinnan, eli tärkeimmät työpöytäympäristön rakennuspalikat. Razor-qt:lla ei ole omaa ikkunamanageria vaan sen kanssa käytetään usein Openbox-ikkunanhallintaa. Myös muiden ikkunamanagerien käyttö on mahdollista. Taustalla käytetty Qt-kirjasto on sama, jota muun muassa KDE-projekti hyödyntää, mutta Razor-qt pyrkii keveyteen käyttämällä sitä suoraan eikä monipuolisten KDE-kirjastojen kautta.

Razor-qt-työpöydän kanssa käytettäväksi on tarjolla joukko Qt-pohjaisia sovelluksia, kuten qtFM- ja Beesoft Commander -tiedostohallinnat, QupZilla-web-selain, JuffEd-tekstieditori, Clementine-musiikkisoitin ja QTerminal-pääteohjelma. Esimerkiksi Linux-jakelussa nimeltä Siduction on Razor-qt mukana suoraan asennuslevyllä. Razor-qt:n ulkoasussa on nähtävissä jonkin verran samaa tyyliä kuin KDE:n Plasma-työpöydässä, mutta kevyempänä ja vanhemmillekin koneille sopivampana toteutuksena.

Razor-qt-työpöytä on mahdollista asentaa useisiin eri Linux-jakeluihin sen kotisivuilta löytyvien ohjeiden avulla. Esimerkiksi Ubuntuun sitä ei vielä löydy suoraan Ubuntun omista pakettivarastoista, mutta Razor-qt:n tarjoava PPA-pakettivarasto on helppo lisätä sivuston ohjeiden avulla. Tämän jälkeen asentaminen tapahtuu samoin kuin minkä tahansa muunkin ohjelmistopaketin asennus. Razor-qt:n kotisivuilla on myös tarjolla muutama eri Linux-jakeluihin pohjautuva live-cd, jolla työpöytää pääsee kokeilemaan.

Jatkossa Razor-qt aikoo [https://groups.google.com/forum/#!topic/razor-qt/PNvkoidV2Ik heinäkuussa 2013 tehdyn ilmoituksen] mukaan yhdistyä toisen Qt-pohjaista kevyttä työpöytäympäristöä tekevän projektin, LXDE-Qt:n kanssa.

Kotisivu
http://razor-qt.org/
Lisenssi
GNU GPL, GNU LGPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux
Asennus
Ohjelmiston asennuspaketit ja ohjeet asentamiseen löytyvät sen kotisivuilta.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa